Hledat

Domů

Egyptské královny, to byly kočky!

Dámy, které byly významné nejen svým vzhledem, ale také svou mocí. Už jste o nich slyšely či některou z nich viděly? Pojďme se podívat, jak se ženy tenkrát oblékaly, jaké nosily šperky či jak o sebe pečovaly. 

Egyptská královna již tehdy byla nenahraditelná, ale není královna jako královna, jejich postavení se velmi lišilo. Věděly jste to?

 

Faraon si to uměl zařídit

Řekněme si tedy, jak to celé bylo. Které ženy měly velmi významnou roli pro Egypt? Staroegyptské královny se dělily na hlavní královské manželky, které nesly hrdě oficiální titul nejvýznamnějších staroegyptských královen či titul dědičné princezny. Lze říci, že tyto dámy byly hlavními právě proto, že byly hlavními manželkami právě egyptských faraonů. Doprovázely faraony na veřejnosti či se objevovaly v písemnostech. Oproti tomu vedlejší královské manželky byly po boku faraona pouze příležitostně. Ovšem všechny tyto dámy žily společně se svými dětmi odděleně, měly své pokoje v královském paláci, vždy blízko svého panovníka.

To není ale vše. Faraon mimo královny měl ještě další ženy, těmi byly královské konkubíny, které se mnohdy staly oficiálními souložnicemi faraona. Konkubíny žily v královském harému, ženy zde měly téměř volnost.

 

Egyptské dámy zn. IDEÁL

Existoval již tehdy ideál krásy? Samozřejmě, že ano, minimálně si to lidé mysleli. Ovšem ideál ženské krásy byl tehdy dost rozdílný oproti tomu dnešnímu. V průběhu staletí se ženy mění a s nimi se rozvíjí i módní průmysl. 

Vrátíme se zpátky, téměř čtyři tisíce let zpátky, tehdy byla oblíbenou ženou ta, která měla dokonale štíhlou postavu, plochou hruď a ideálně tmavovláska. Ženy si oblékaly přiléhavé šaty, které měly ve většině případů široká ramínka (kalasiris). V chladnějších dnech si přes šaty přehodily kabátek s rukávy (messeset).

Zajímavostí je, že spodní prádlo se tenkrát nenosilo. Na nohou dámy nosily často sandály.

Znáte Egyptské královny?

Už jste někdy zaslechly o některé z nich? Tyto dámy patří mezi královny starověkého Egypta:  Ahmose,Ahmose-Meritamon, Ahmose-Nefertari, Anchesenamon, Busta královny Nefertiti, Džefatnebti, Iset Ta - Hemdžert, Meritaton, Mutnofret, Nefertari, Nefertiti, Roxana, Sešsešet, Teje a další. 

Tou nejznámější byla Nefertiti, která patří do 18. dynastie a narodila se ve 14. stol. př. n. l. Starověká královna, která byla nejen nejkrásnější, ale zároveň i tou nejmocnější ženou starobylého Egypta. Jejím manželem byl faraon Amenhotep IV. Nefertiti je také nevlastní matkou nejznámějšího faraona Tutanchamona, o kterém jste už zajisté něco slyšely.

Móda, která nezná hranice

Egypťané a Egypťanky se rozhodně nenechali zahanbit a mají být na co hrdí. Jejich móda byla vždy velmi specifická, originální a unikátní. Ptáte se proč? Egypťanky byly vždy krásné a zakládaly si na celkovém vzhledu. 

Asi jako spousta žen, tak i tyto dámy se chtěly líbit. Ať už je řeč o nižších či vyšších vrstvách obyvatel, móda hrála v Egyptě vždy velkou roli. Samozřejmě s vyšším postavením se péče o jejich zevnějšek zvyšovala. Jaká tedy byla móda a co je na ní zajímavého? 

Kontrast barev a materiálů

Jak ženy, tak i muži si už od pradávna zakládali na kontrastu barvy i materiálu. Často se jednalo o bílou barvu látky a jednoduchý střih, který byl v kontrastu s barevnými šperky, kolárky či jinými barevnými doplňky, nejčastěji se jednalo o modré a zelené barevné kombinace.

Pro egyptskou módu jsou typické pásy z korálů či jiných, zajímavých ozdob, které společně tvořily široký límec. Už jen v našich představách zní tohle velmi zajímavě.

Jaké šperky se tehdy nosily?

Již na začátek je důležité zmínit, že Egypťané měli opravdu velmi rozvinutý kult posmrtného života, to znamená, že si hrdě stáli za tím, že do hrobu by mělo tělo každého z nich přijít neporušené. To znamenalo, že dnes, jak jsme běžně zvyklé, že téměř všechny dámy mají propíchnuté uši (mnohdy i více než dvakrát), nos, pusu, pupík a podobně, tohle se v žádném případě nesmělo. Ani propíchnout uši kvůli náušnicím. 

To jim v žádném případě nezabránilo, aby mohli vyrábět a nosit šperky. Velmi oblíbenými a žádanými motivy byly Horovo oko ži Skarabeus. Každý z nich má za sebou nějakou historii či mýtus. 

Horovo oko se často dávalo do tzv. amuletů, a mělo zahojit rány. Mýtus se váže právě k Horovi, kterému vlastní bratr vypíchl oko, a i přesto se mu zahojilo. Oproti tomu Skarabeus je tmavý brouk, kterého lze vidět na pouštních píscích. Egypťané jej brali jako symbol vzniku a obnovy.

Šperky nosily dámy podle toho, jak na tom byli s penězi. Bohaté ženy nosily převážně náramky, náhrdelníky, nákotníčky či zdobené límce z korálků. 

Egyptské krásky se vždy o sebe uměly postarat

Už tehdy si dámy potrpěly na make-upu. A nejen ženy si líčily oči, zvýrazňovaly obočí i ústa. Tehdy i muži patřili mezi ty, kteří si zvýrazňovali oči za pomocí očních linek, líčili si líčka či upravovaly obočí. Jednalo se o starodávný make-up, který byl velmi praktický, ovšem barva, kterou převážně používali byla vlastně dezinfekcí.

Typickým účesem byly samozřejmě paruky. Dámy, dokázaly byste si to jen představit? Ráno vstát, rozlepit oči a následně si už nasazovat paruku, kterou byste nosily celý den.

Celá historie a všechno okolo těchto významných a velmi mocných dam je velmi obsáhlá a tak věříme, že jsme vám alespoň hrstku toho zajímavého a důležitého z oblasti Egyptských královen a módy předaly. 

S láskou

Vaše POSHgirls ♥

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?