Hledat

Domů

Proč jsou diamanty věčné?

Ach, diamanty... Která z nás by ráda nedostala prsten s velkým diamantem? Symbol lásky potěší a zahřeje u srdíčka téměř každou, jednu z nás.

Proč jsou diamanty věčné?

Diamant pochází z řeckého slova ἀδάμας - tohle slovo lze do češtiny přeložit jako nezničitelný.

Proč jsou diamanty věčné?

Diamanty se řadí mezi nejtvrdší známé přírodní materiály, jedná se o vůbec jednu z nejtvrdších látek. Tvrdší než nerost je například fullerit. 

Pokud jste už někdy slyšely o krystalické formě uhlíku C, pak se jedná opravdu o diamant, který tvoří převážně dodekaedrický, krystalyoktaedrický či krychlový vzhled. Mnoho z vás ví, že je vypouklý - jeden z typických znaků, kterým se diamant může pyšnit, případně se může jednat o kulovitý tvar.

V obchodech ho nejčastěji najdete v podobě briliantu, který se používá pro výrobu šperků.

Kdysi sloužily jako platidlo

Diamanty byly velmi oblíbené a lákavé již v samotném středověku. Dokonce se říká, že tyto šperky byly známé již v Indii 300 let před naším letopočtem. Ovšem diamanty nesloužily tenkrát jako nádherné šperky, které zdobily naše tělo, ale využívaly se jako platidlo.

Nejen, že údajně Indie je znala jako první, ale až do počátku 18. století byla i jediným zdrojem tohoto materiálu. Přibližně v roce 1725 objevili největší diamantové ložisko, které bylo umístěno v Brazílii. Pár let po tom začaly pravidelně přijíždět lodě, které byly plné diamantů. Brazílie se od tohoto okamžiku stala jedničkou mezi dodavateli diamantů.

 

Proč jsou diamanty věčné?
Proč jsou diamanty věčné?

Diamantonosné komíny = primární ložiska

Dalším, velmi významným rokem téměř pro celý svět byl rok 1867, který se stal důležitým pro to, že byl objeven první africký diamant "Eureka". V průběhu dalších let lidé samozřejmě pátrali a našli další velká ložiska, která se nacházela v Jižní Africe. Dámy, slyšely jste už někdy o sekundárních ložiscích? Jedná se převážně o koryta řek či jejich pozůstatky. 

Primární ložiska byla objevena přibližně ve 20. století. V té době se jednalo o téměř 250 ložisek, která byla umístěna v Jižní Africe. 

 

Jak probíhá výroba?

Diamantové krystaly se jako první tvoří v roztavené hornině, v chladnoucím tekutém magmatu (teplota 1300 stupňů) a při tlaku 70 000 atmosfér. 

Vznikají čistě v činných sopkách, v neuvěřitelné hloubce 130-200 km pod povrchem země, zní to až neskutečně, ale je to tak.

Tyto šperky patří již řadu let nejen mezi oblíbené a žádané, ale také jsou jakýmsi úkazem moci, luxusu a krásy.

 

Proč jsou diamanty věčné?

Diamanty jsou věčné a víte proč? Jsou na světě opravdu miliardu let a pokud jej zrovna nezapálíte, pak vám tato nádhera, která zdobí zrovna váš prsteníček zůstane navždy. Není se čeho bát, i přesto, že je tvořen uhlíkem, který může začít hořet při teplotě nad 800 stupňů je tento šperk opravdu vyhledávaný a oblíbený již od středověku. Vsadíme se, že jste o této informaci ani nikdy neslyšely, jedná se spíše o zajímavost a v praxi samotné dobře víme, že diamanty stárnou s námi všemi a lidstvo na ně nedá dopustit.

Lidé s tímto krásným a velmi vzácným kamenem již řadu let obchodují, rádi jej nosí a často kvůli nim páchají i zločiny. 

Doufáme, že se vám článek líbil a dozvěděly jste se zase trošku jiných, opravdu zajímavých informací. 

S láskou

Vaše POSHgirls ♥

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?