Hledat

Domů

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Mnoho z nás tímto druhem emoce v obličeji trpí, patříte mezi ně?

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Být ženou je někdy opravdu těžké. Neustále zvedat koutky, aby si náhodou někdo něco špatného nepomyslel... Ale proč? Buďte přirozené, ti kteří vás znají, vás budou mít rádi takovou, jaká jste.

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Syndrom naštvané tváře

Resting bitch face, zkráceně RBF lze slušně přeložit jako naštvaný, mrzutý či nespokojený výraz v obličeji.

Ať už se jedná o zamyšlení, čtení, soustředění či prostě o jakoukoliv situaci, může se stát, že se i u vás zjeví neočekávaně syndrom naštvané tváře. Někdy také identifikovaný jako obličej té nesnesitelné "píp". Přitom o nic nejde. Jak to tedy vlastně brát? Urazit se, nebrat si to osobně nebo se začít více smát?

Možná je na čase, naučit se s tím žít. Sžít se s touto tváří a lidé by vás měly brát takovou, jaká jste. To, že se v danou chvíli zrovna nesmějete ještě neznamená, že jste nešťastná, není tak?

Pokrčené obočí, svěšené koutky a celkově pokleslý výraz. Tímto pohledem najednou vyjadřujete smutek, naštvání, úzkost, znechucení či třeba nudu. Ve skutečnosti ale přemýšlíte nad tím, co si uděláte zítra na oběd, co si sbalíte na dovolenou nebo jaký nábytek zvolíte do vašeho bytu, případně jen zkrátka stojíte a koukáte, jak se lidově říká, prostě "do blba".

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?
Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Muži či ženy?

RBF trápí zejména ženy. U mužů se tento druh emoce příliš nevyskytuje. Hlavně, nebudeme si nic nalhávat, když se vaše kamarádka tváří "nesympaticky", řeknete jí to, když se tváří "nemile" dívka naproti, tak si to řeknete mezi sebou. Ženy už takové prostě jsou a více si všímají svého okolí. 

Dámy, ale každé jedné z nás je určitě jasné, že nelze neustále usmívat se. To, že se objeví přikrčení obočí a nebudete zářit od pondělí do neděle je naprosto v pořádku! Nemusí to hned znamenat, že jste nesrdečné nebo nepříjemné.

Příběh jedné z POSHgirls

V dětství jsem, bez přehnání, několikrát denně slýchala otázky: "Copak ti je?", "Proč jsi smutná?", "Co tě trápí?", "Nemůžeš se aspoň trochu usmívat?"

Nechápala jsem tyto otázky, proč se mě na to pořád někdo ptá, a hlavně proč v momentech, kdy mi bylo hezky - čím víc se lidé ptali, tím více mě tyto otázky trápily a nerozuměla jsem jim.

Až jednou, při prohlížení alba s  fotografiemi, mi to došlo.

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?
Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Školní fotky, rodinné fotky u táboráku, fotky z výletů z lesa a ze ZOO. Když jsem věděla, že mě někdo cíleně fotí, zubila jsem se úsměvem od ucha k uchu. V případě, že se jednalo o momentku, byla jsem na fotkách tradičně ta nejsmutnější. 

Tento druh výrazu se u mě projevuje v momentech, kdy se plně nesoustředím na to, jak se mám tvářit. A přitom u těch špekáčků jsem se tak těšila, až se do něj zakousnu! :-))

Jen jednoduše mimiku v obličeji zcela neovládám. Když se na ni plně nesoustředím, "nezapne se".

Nejsem naštvaná, prostě tak vypadám...

Žít s tímto druhem emoce není žádná procházka růžovým sadem. V dětství vás neustále lidé okřikovali, abyste se netvářiliy kysele a v dospělosti vám tento výraz může zkomplikovat veškeré vztahy.

Proto je dobré, nesoudit lidi podle prvního dojmu, nikdy nevíte, jestli za tím nestojí nezkrotný a tak ošklivě pojmenovaný Bitch Face a daná osoba může být ten nejmilejší člověk, kterého poznáte.

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?
Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Můžete být hodná, milá a opravdu prvotřídní zlatíčko, kdykoliv někdo potřebuje pomoc, vyslechnout či pochopit, jste pro něj tady. Umíte se s rodinou, kamarády i kolegy zasmát a rozhodně nikdy žádnou srandu nezkazíte. Ale! Jednou si nedáte pozor a už vypadáte jako ta nepříjemná dámička. A pokaždé, když řeknete něco negativního, je to vnímáno ultra negativně, kriticky a ofenzivně. Ale pojďme to změnit! Nesoustřeďme se na zamyšlenou mimiku, ale na činy, slova a okamžiky. 

 

RBF se víceméně jednou za čas vyskytne u každé z nás, ale také je dobré si připomenout, že každá jsme jiná, v každé z nás je kousek jiné krásy a každá jsme pro někoho dokonalá - to i za cenu toho, že vás trápí tento druh emoce zvaný Bitch Face. A proto o to více chvalte. Pochvalte kolegyni, že jí to dnes sluší. Pochvalte kamarádku, že se hezky usmívá. Chvála je třeba. Potěšíte a vykouzlíte úsměv raz dva.

RBF "trpí" i slavné osobnosti, jako například herečka Kirsten Steward, Emma Watson nebo Victoria Beckham, která otázku: "Proč se neusmíváte?" schytává asi nejvíc a většinou odpovídá: "Usmívám se uvnitř."

Co je to RBF a proč nás trápí, byť nejsme utrápené?

Tímto dnešní článek ukončíme a budeme rády, když přinese zamyšlení a více pochval, ty jsou totiž třeba :-) 

S láskou

Vaše POSHgirls ♥

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?