Hledat

Domů

Vypěstujte si doma aloe vera

Zkuste si tuto rostlinu vypěstovat úplně samy. Nevíte jak na to? To se dozvíte v tomto článku.

Vypěstujte si doma aloe vera

Aloe pravá alias aloe vera patří mezi nejznámější rostliny.

Vypěstujte si doma aloe vera

Aloe

je sukulentní rostlina, která pochází z Afriky. Dnes rozeznáváme více než 500 druhů. Víte, proč jsou tyto rostliny tolik oblíbené? Jejich blahodárné účinky jsou prospěšné nejen vašemu zdraví, ale i kráse. S obsahem více než 200 aktivních látek vyhovují každému lidskému organismu. Mezi ně patří i vitamíny, minerály, antioxidanty či třeba aminokyseliny.

Tuto užitečnou rostlinu si můžete vypěstovat i vy, kterým zvadne většina květin. Není se čeho obávat, jedná se o nenáročnou péči.

Proč začít s pěstováním?

Právě šťáva z aloe vera má léčivé účinky na ekzémy, opary, popáleniny, proti zažívacím potížím, lupům. Slouží také jako prevence proti mnoha onemocněním. Šťávu získáte vyříznutím listu a podélným rozříznutím. Postižené místo potřete či nakapejte na lžíci (max. 1 čajová lžíce/den/osoba).

Méně je někdy více

Při první konzumaci vyzkoušejte jen pár kapek a vyčkejte, jestli se neobjeví nějaké nepříznivé účinky. S velkým množstvím může dojít k projímavým účinkům.

 

Vypěstujte si doma aloe vera
Vypěstujte si doma aloe vera

Jak si vypěstovat aloe vera a kdy je ideální čas začít?

Léčivý zázrak si můžete vypěstovat ze samotných semínek nebo zakoupit rostlinu v květinářství či hobbymarketu. Aloe se ovšem velmi snadno rozmnožuje pomocí řízků, kdy se postupně začnou objevovat nové rostlinky.

Pouštíte se do samotného pěstování již prvním rokem? V tom případě je ideální začít na jaře. Teploty začínají stoupat pomalu nahoru a vy se tak nemusíte obávat žádných nepříjemných mrazů. K rozmnožování "řízkování" dochází převážně v létě. Výhonky je dobré nechat zaschnout a zhruba po dvou dnech vysadit.

Světlo či raději tma? 

Bádáte nad tím, kde ji umístit? Pak nemusíte váhat příliš dlouho. Aloe vera vyžaduje dostatek sluníčka, proto bude ideální ji najít místo blízko okna.

Ideální teplota a prostředí?

Teplota vzduchu by neměla být nižší než 5°C.  Aloe je suchomilná rostlina, to znamená, že si více potrpí na sušší než vlhčí prostředí.

TIP! Pokud patříte mezi ty, které chtějí mít vše "tip top", pak zamezte průvanu, který jim opravdu neprospívá.

Vypěstujte si doma aloe vera
Vypěstujte si doma aloe vera

Příprava půdy 

Pro pěstování je vhodná propustná lehká půda s příměsí písku. Vhodný poměr složek je z jedné části kompostu, listové půdy a písku. Vše ve stejném poměru.

Jedním z dalších tipů, které pro vás máme je minerální hnojivo, které si můžete (ale podotýkáme, nemusíte) pořídit a příležitostně jej přidat do půdy.

Jak často zalévat?

Zalévání patří k jedné z nejčastějších otázek. Jak už jsme zmínily výše, rostlina má ráda sucho, tudíž stačí zalévat jednou týdně. Pokud si myslíte, že když jí budete zalévat více, tak se bude více rozmnožovat, pak jste na omylu. Postupně začnou uhnívat kořeny a pak i celá rostlina.

Závěrem je důležité zmínit nejčastější chyby, kterých se dopouští mnoho z nás. Mezi ně se řadí nedostatek světla, umístění v průvanu, vlhkost, časté zalévání a nevhodná půda.

Přejeme mnoho zdaru při pěstování! 

S láskou

Vaše POSHgirls ♥

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?