Hledat

Domů

Neodolatelný kašmír

Patříte mezi milovnice kašmíru? Nebo doma žádný kašmírový kousek nemáte? My tento materiál naprosto zbožňujeme a hned Vám povíme proč a také proč byste ho do svého šatníku měly zařadit i vy! :-)

Neodolatelný kašmír

Kašmír zná téměř každý a většinou si ho spojuje s luxusem a vysokou cenou. Co k tomu dodat... Skutečně to tak je. Kašmír je krásný, luxusní a kvalitní materiál, který má skutečně vyšší cenu. Ta je však vysoká z dobrého důvodu! 

Název kašmír vznikl podle kašmírských koz, ze kterých se získává srst. Historie kašmíru je velice složitá a nikdo se nemůže úplně přesně shodnout, kdy se kašmír začal vyrábět. Patřil však k luxusu již v historii. Dříve si dámy nechávaly vozit drahé pašmíny, tedy krásné hřejivé šály, které můžete nosit kolem krku, ale výborně zahřejí, pokud si je přehodíte přes ramena. 

V dnešní době už lze sehnat jakýkoliv kousek oblečení, který může obsahovat kašmír. Nejčastější jsou právě pašmíny, svetříky a kabátky. Ty vám vřele doporučujeme! Nic nezahřeje lépe. :-) 

Neodolatelný kašmír

Kde a jak se vzal?

Kašmír je vlna, které se získává vyčesáváním kozí srsti. Ano, čtete správně - kozí.

Kozy kašmírské žijí v oblastech, kde teplota může klesat i k -40 °C. Kvůli těmto náročným životním podmínkám však mají hustou a teplou srst, díky které jim není chladno.

Každé jaro se kozám srst ručně vyčesává. K získání toho správného materiálu je totiž nutné získat podsadovou srst. To jsou jemné a krátké chloupky hned u kůže.

Tato srst se dále spřádá to vlákna, ze kterého se následně pletou kašmírové svetry a šály. Ročně lze získat pouze několik tisíc tun této srsti. Na jeden svetr je nutné vyčesat až pět koz.

Protože se materiálu získá málo a následné zpracování je velice náročné a dělá se ručně, je zboží drahé. Výjimkou je Čína, která se snaží výrobu zmechanizovat. Takové oblečení však není tolik kvalitní, není žádnou výjimkou, že se nejedná o čistý kašmír, ale přidávají se do produktu další složky. Tyto kousky pak méně hřejí a rychleji se opotřebí. 

 

Proč kašmírové kousky zařadit do své garderóby? 

Jak jsme již zmiňovaly, kašmír je velice luxusní tkanina, se kterou rozhodně neprohloupíte, pokud ji zařadíte do své garderoby. Hned uvedeme několik důvodů, proč je to tak senzační materiál

Neodolatelný kašmír
  • je to přírodní materiál
  • hřeje víc než ovčí vlna a zároveň je velice lehký a tenký
  • je měkký a hebký, proto v žádném případě nekouše i na holé kůži
  • drží tvar a nemá tendenci se vytahávat
  • při správné péči vám vydrží skutečně dlouho

Milé čtenářky, doufáme, že jste se od nás dozvěděli opět něco nového. Pokud zvažujete pořídit nějaký nový jarní kousek, doporučujeme se poohlédnout po nějakém pěkném svetříku. Nebudete litovat! 

S láskou Vaše 
POSHgirls

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?