Hledat

Domů

10 zajímavostí o snech

Co byste všechno měla vědět o snech? Při snění slyšíte zvuky, hudbu, a dokonce i pociťujete doteky. Ve výjimečných případech se můžete setkat i s vůní či chutí.

10 zajímavostí o snech

Může se stát, že se někomu nezdají sny? Kde hledat význam vašich snů? Jaká emoce se vyskytuje ve snech nejčastěji? Zdají se vašim mazlíčkům sny? Tyto zajímavosti o snech vám vše napoví!

10 zajímavostí o snech

Sny

Říká se, že sny jsou zážitkem vjemů či iluzorních hlasů, které se ve vaší hlavě vytváří mozkem během spánku v okamžiku, kdy sníte.

Sny jsou většinou události, které jsou v realitě nemožné či málo pravděpodobné a jsou mimo vaši kontrolu, tzn. ať už chcete nebo ne, nedokážete jim nijak v tu chvíli zabránit. Během jednoho okamžiku se ocitnete klidně na druhé straně planety či ve smyšleném světě. 

V případě, že se vám zdají hezké sny, těšíte se každou noc na samotný spánek, ale naopak tomu už tak být nemusí. Noční můry jsou nepřítelem a strašákem spousty lidí, pro které je spánek v této fázi lehce dramatickou záležitostí a mají strach ze samotného odchodu do postele.

Ať už se jedná o první nebo druhou možnost, tak se jedná o zážitek, který jste v tu chvíli prožila jen vy.

A jak tento svět plný snů vypadá? Pojďme to společně odhalit. 

10 zajímavostí o snech
10 zajímavostí o snech

Pamatujete si své sny?

1. Každému z nás se zdají nějaké sny, ovšem někdo si je pamatuje, jiný zase nikoliv. Takže, pokud vám příště kamarádka řekne, že se jí sny nezdají, vyveďte ji z omylu - sny má totiž každý!

2. Šťastlivci, kteří si sny pamatují, tak nám dají nejspíš za pravdu, že po 5 minutách zapomenete přibližně 50 % svých snů, po následujících pár minutách vám zmizí už okolo 90 % z vašich snů.

Každý z nás má právo mít sny

3. I slepím se zdají sny, ovšem snění se odvíjí od toho, jestli se slepí už narodili, nebo přišli o zrak v průběhu života. 

Slepý člověk s vrozenou vadou sní jinak. Jedná se především o to, co zná, řeč je tedy o známých smyslech, tedy vůních, chutích či třeba dotecích a emocích. Člověk, který o zrak přišel v průběhu života má sny stejné, jako vidomý člověk. 

10 zajímavostí o snech
10 zajímavostí o snech

Čtyřnozí miláčci také mají sny

4. Během jedné noci se vám může zdát rovnou několik snů! Říká se, že průměrně jde o 3 - 6 snů, které nemají na sebe žádnou návaznost. 

5. Jak už jsme se zmínily, sny mají úplně všichni, jinak tomu není ani u vašich čtyřnohých miláčků. Mnoho z vás si toho určitě už dávno všimly. Typickým příznakem je škubání svalů nebo pohybující nožky. Klidně se může i stát, že při škaredém snu budou vydávat zvuky nebo dokonce rychle vstanou, protože se něčeho lekli a probudili se. 

 

Spánková fáze zabraňující výskyt nebezpečí

6. Dámy, slyšely jste už někdy o spánkové fázi "REM" (Rapid eye movement)? Do češtiny lze tuto fázi volně přeložit jako "rychlé pohyby očí", ve které se nám obvykle zdají sny.

V této části spánku je naše tělo tzv. paralyzované speciálním mechanizmem mozku, který zaručuje bezpečný spánek nejen vám, ale i vašemu partnerovi. Díky této fázi se v žádném případě nezraníte, nebudete se zbytečně hýbat či prudce natahovat paže atp.

10 zajímavostí o snech
10 zajímavostí o snech

Věřily byste tomu?

7. Lidská mysl nedokáže vytvářet zcela nové tváře, takže ať už se vám zdá o cizinci, který zastřelil vaši blízkou osobu, zloději, který vykradl banku či vášnivém milenci, věřte, že tuto osobu jste už někdy v životě viděly.

Velmi zajímavé ale je to, že tato osoba se ve vašem životě mohla objevit klidně i krátce, mohlo jít o doktora, u kterého jste byla pouze na jednom vyšetření, ale také může být řeč o vašem sousedovi nebo prodavačce ze supermarketu. Ovšem ve snech jsou tyto osoby mnohem jinými lidmi a nikdy by vás nenapadlo, že zrovna zloděj, který vykradl banku je ve skutečném životě spolucestující z autobusu.

Jaká emoce se objevuje ve snech nejčastěji?

8. Úzkost, emoce, se kterou se během snění nejčastěji setkáváme. Proč zrovna zmiňujeme tuto negativní emoci? Důvodem jsou noční můry, které se lidem zdají mnohem více než hezké sny, však si jen zkuste vzpomenout, kdy jste od někoho naposledy slyšela - "Já měla tak krásný sen!".

9. Statistiky říkají, že v minulosti téměř 12 % populace snila v černobílých snech. V současnosti je vše jinak. Pouze 4 % lidí mají černobílé sny, ostatní mají klasické v barevném zobrazení. Důvodem je přechod z černobílých novin či sledování filmů do barevné formy. 

10 zajímavostí o snech
10 zajímavostí o snech

Není na škodu mít doma vlastní snář

10. Každý sen má něco do sebe, proto je dobré o svým snech hlouběji přemýšlet. V současnosti existuje velké množství snářů, které byly během staletí vytvořeny, právě ty vám pomohou pochopit symboliku vašich snů. Každý sen je jiný a každý je něčím originální, proto je důležité brát ohled na to, že se jedná pouze o jakési zobecnění snů a tyto "vysvětlivky" brát s rezervou.  

Sen, ve kterém vás váš milý ještě neznamená nevěru, ovšem chápeme, že vaše hlavy nemusí po probuzení zůstat zcela chladné. Příkladem může být rozbitá sklenice či oblíbený hrníček, který může klidně značit odchod blízké osoby.

 

Slyšely jste už někdy o tzv. univerzálních tématech? Tyto témata jsou známá po celém světě a jsou velmi častá. Zmínit lze například pád z výšky, bloudění, pronásledování cizí osobou či třeba ztráta zubu nebo noční můra, která nás děsí i v běžném životě - vypadávání vlasů.

Milé dámy, věříme, že těchto 10 zajímavostí vás příliš nevyděsilo, ale naopak jste se dozvěděly něco, co jste ještě nikdy ani nezaslechly. Přejeme vám jedině krásné sny, a třeba rovnou o našich šatech

S láskou

Vaše POSHgirls ♥

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?