Hledat

Domů

Co byste neřekly do obyčejného mýdla?

Tekuté mýdlo, tuhé mýdlo, mýdlo s vůní jahod, mýdlo s vůní oliv, mýdlo s kousky levandule, mýdlo s kousky ovoce a mohly bychom pokračovat dále a dále..

Co byste neřekly do obyčejného mýdla?

Mýdlo je nejen užitečným, ale také velmi potřebným produktem, bez kterého se nedokážeme obejít. Pod tímto pojmem si představíme jednoznačně hygienu a zdraví. Zní to možná vtipně, ale my si bez něj nedokážeme představit žádný den.

Pojďme si, dámy, říci, co stojí za historií takového obyčejného mýdla a fakta, která by vás mohla opravdu zajímat.

Co byste neřekly do obyčejného mýdla?

Co stojí za samotnou výrobou mýdla?

První návody na výrobu mýdla se objevily ve 12. století, a to konkrétně ve sbírce řemeslných výrobních tajemství. Není žádnou novinkou, že technologie se postupně vyvíjí. Původně se oleje a tuky vařily v žíravém alkalickém roztoku, z kterého následně vzniklo obyčejné mýdlo. 

Složení mýdla velmi záleží na tom, jaké jsou suroviny a jaká je jejich kvalita. Věděly jste, že na výrobu byl používán dřevěný popel a živočišné tuky?

 

První američtí výrobci z těchto surovin vyráběli rosolovité mýdlo, které používali běžně. K výrobě mýdel i svíček se používal skopový lůj a hovězí maso. Výrobci též mýdlo přidávali do svíček a jejich vůni zvýraznili kupříkladu levandulemi či jinými bylinkami.

Na jihu Evropy se používal převážně olivový olej, který byl základní složkou k výrobě mýdla. V jiných oblastech se používal lůj, který jsme výše zmínily. Mnoho lidí k výrobě používalo dokonce rybí tuk. 

Co byste neřekly do obyčejného mýdla?
Co byste neřekly do obyčejného mýdla?

Předtím, než..

si koupíte další mýdlo měly byste vědět, že na něm není dobré šetřit. Nemyslíte si, že je dobré dopřát tělu tu nejlepší péči?

Pokud vás není v rodině třeba pět a více, tak nakupujte mýdla, která nebudou vážit více než 70 g.  Mýdlo má také svou trvanlivost a je dobré jej spotřebovat do 6 měsíců. Při používání je dobré, aby mýdlo vždy oschlo. Mýdlo by mělo být skladováno v pokojové teplotě.

Jak poznáme kvalitní mýdlo?

Je to prosté. Jejich pH je kolem 5,5, jako je tomu u zdravé pokožky. Ptáte se, proč je to tak důležité? Pokud nemá dostatek pH, tak může dojít k vysušení, či dokonce ke svědění pokožky. A jeden lehký experiment na závěr. Pokud se vám dostane nedopatřením mýdlo do oka a pálí vás skutečně nesnesitelně a slzíte ještě dlouho poté, je to znak toho, že mýdlo není zcela kvalitní. 

Dámy, věděly jste, že Francouzky jsou proti používání mýdla na obličej?

 

Co byste neřekly do obyčejného mýdla?

Mýdla jsou neodmyslitelnou součástí našich životů, ať chceme nebo ne, zkrátka tomu tak je. V současnosti máme opravdu široký výběr, takže si každá najdeme to, které nám voní a vyhovuje naší pokožce.

Milé dámy, doufáme, že jste se něco nového dozvěděly a článek vám přišel zajímavý.

S láskou

Vaše POSHgirls 

Přihlášení

nebo rychlé přihlášení

Zapomenuté heslo?